Rewolucja w branży spożywczej – EXDIN Solutions

Branża spożywcza jest jednym z najbardziej wymagających działów biznesu, musi bowiem pogodzić potrzeby producenta, któremu zależy na konkurencyjnej cenie swoich produktów i na dłuższym terminie ich przydatności, z potrzebami konsumenta, dla którego najważniejsze są: wysoka jakość produktów, składniki odżywcze i walory estetyczne. Te potrzeby świetnie godzi firma EXDIN Solutions, która zaczynała przy wsparciu Funduszu Zalążkowego Krakowskiego Parku Technologicznego.

 

 

Powszechnym procesem obróbki żywności jest znana od wieków obróbka termiczna, podczas której produkt w celu utrwalenia, poddany jest wysokiej temperaturze. To bardzo bezpieczny proces, temperatura zabija bakterie i wydłuża termin produktu do spożycia. W tym sposobie obróbki żywności występuje jednak jedna, zasadnicza wada, pod wpływem wysokiej temperatury zmieniają się wartości odżywcze, smak i kolor produktu, co np. warzywom odbiera większość ich walorów.

Na to wyzwanie branży spożywczej odpowiedział zespół EXDIN Solutions, który zrewolucjonizował podejście do przetwarzania żywności.

 

 

Mocna pozycja w walce o fundusze

Już na samym początku działalności tej firmy, koncepcja, przemyślane prototypy, zrozumienie technologii i świadomość unikalności rozwiązania, stawiały EXDIN Solutions na mocnej pozycji w walce o fundusze na rozwój. Ta świetnie przygotowana koncepcja biznesu zrobiła duże wrażenie na przedstawicielach Funduszu Zalążkowego KPT.

„W funduszu byliśmy nieco zniechęceni do startupów budujących kolejne aplikacje i zaczęliśmy poszukiwać projektów rozwijających nieco twardsze technologie z większymi barierami konkurencyjnymi. W tym okresie zainwestowaliśmy w Coolomat, Husarion, Synerise i właśnie w EXDIN Solutions. Zaangażowane środki finansowe – relatywnie niewielkie – pozwoliły na założenie spółki, zbudowanie rdzenia zespołu, uporządkowanie kwestii własności intelektualnej, budowę wirtualnego prototypu, złożenie wniosku do programu Szybka Ścieżka i znalezienie już całkiem prywatnego inwestora, który przejął dalsze finasowanie projektu. Przy tej okazji fundusz wyszedł ze spółki uznając, że spełnił swoją rolę oraz – last but not least – zrealizował założoną stopę zwrotu.  EXDIN Solutions to była zdecydowanie jedna z tych firm, które przekonały nas do inwestycji w ambitne projekty oparte o prace badawczo-rozwojowe co obecnie realizujemy z powodzeniem w ramach naszego kolejnego funduszu INNOventure”, mówi Marcin Bielówka prezes funduszu INNOventure, ówczesny prezes FZKPT.

„Znaliśmy Krakowski Park Technologiczny jeszcze z czasów działań w Politechnice Krakowskiej. Naturalną drogą było sprawdzenie, co KPT oferuje młodym przedsiębiorcom. W ten sposób trafiliśmy na Fundusz Zalążkowy, który zrobił na nas bardzo pozytywne wrażenie już po pierwszym kontakcie. Podczas współpracy mieliśmy  sporą swobodę działania, która jest niezbędna do prawidłowego rozwoju firmy technologicznej. Błędy są wkalkulowane w działanie młodych firm, a właściwie niezbędne do budowy trwałych fundamentów, dlatego tym bardziej ważne było dla nas zrozumienie Funduszu,  tego w jaki sposób buduje się know-how firmy. Ważne jest, żeby jak najszybciej wyciągać z błędów wnioski i  nie dopuszczać do ich powtórzenia”, mówi CEO Grzegorz Widłak.

Ale tak świetny biznesplan i rewolucyjny pomysł nie wzięły się znikąd. Zespół EXDIN Solutions wywodzący się z dwóch krakowskich uczelni – Politechniki Krakowskiej i Akademii Górniczo-Hutniczej to ludzie, którzy swoje pierwsze doświadczenie zdobywali za granicą.

Dr Grzegorz Widłak pierwsze lata pracy zawodowej spędził w Norwegii, pracując dla największych firm technologicznych. Tam zdobył doświadczenie i know-how związany z modelowaniem, projektowaniem i produkcją urządzeń ciśnieniowych w przemyśle ciężkim.

„Projektowaliśmy wiele niepowtarzalnych konstrukcji, które dla nas zawodowo stanowiły niemal za każdym razem wyzwanie, ze względu na ekstremalne warunki obciążeń i warunków pracy, jakim musiały sprostać. Dziś, urządzenia, które współtworzyliśmy wtedy, pracują na Morzu Barentsa, czy na Morzu Północnym. To była świetna i dobrze płatna praca, pozwalająca w pełni realizować się zawodowo, jednak cały czas mieliśmy twórczy niepokój w głowie. Po kilku latach pracy w Norwegii, usłyszeliśmy, że znajomi Szwedzi pracują nad technologią ultra wysokich ciśnień, które sięgają 6 tys. bar. To 6 razy więcej niż na dnie Rowu Mariańskiego. Generują one potężne siły, porównywalne do tych, które wytwarza rakieta kosmiczna podczas startu. W naszej branży to nie jest może rocket science, ale jest blisko”, komentuje Grzegorz Widłak CEO  EXDIN Solutions.

 

 

Pomysł powstał przy lunchu

 

„Spotkaliśmy kilku Szwedów, którzy tworzyli technologię wysokich ciśnień HPP. Przy kolejnym lunchu, kiedy o tym dyskutowaliśmy, wpadliśmy na pomysł, jak możemy zaprojektować i zrobić szybsze i bardziej efektywne urządzenia technologiczne, które są kluczowe dla rozwoju tej technologii”, wspomina początki Grzegorz Widłak.

 

Cała koncepcja firmy skupia się na wykorzystaniu wysokich ciśnień do utrwalania żywności – HPP (High Pressure Processing) oraz budowie urządzeń, które są skierowane do przemysłu spożywczego.

Technologia EXDIN Solutions pozwala na zachowanie korzystnych wartości smakowych i odżywczych, ponieważ wysokie ciśnienie nie niszczy takich drobnych cząsteczek jak np. witaminy, natomiast likwiduje drobnoustroje chorobotwórcze i psujące żywność takie jak salmonella. Dzięki temu można uzyskać produkt tak zdrowy, jak ten surowy, z niezmienionym smakiem i kolorem, a jednocześnie dłuższym terminem do spożycia. Ten proces daje też realne benefity producentom żywności.

 

Branża spożywcza – trudny kawałek chleba

Branża spożywcza nie kojarzy się z wysokimi i nowoczesnymi technologiami. Tymczasem  jest przeciwnie, zakłady produkcyjne są na bardzo wysokim poziomie technologicznym, dodatkowo surowce spożywcze są w Polsce najwyższej jakości, co daje EXDIN Solutions olbrzymi potencjał rozwoju.

Ta branża stanowi największe wyzwanie w stosunku do innych gałęzi przemysłu wykorzystujących technologie wysokich ciśnień, ponieważ stawiany jest tu wymóg stosowania najwyższych ciśnień, dodatkowo o wysokiej częstotliwości powtórzeń. Tylko firmy o bardzo wysokim potencjale inżynierskim są w stanie sprostać jej oczekiwaniom.

EXDIN Solutions bez wątpienia może się takim potencjałem poszczycić. Inżynierowie firmy zaprojektowali komory wysokociśnieniowe, które mają międzynarodowe patenty. Jest też szereg rozwiązań, których nie zdecydowano się nikomu zdradzić z obawy przed konkurencją, ponieważ firma dysponuje know-how i wiedzą nabywaną latami.

„Nie znaliśmy wcześniej tej branży, ale z perspektywy czasu bardzo ją polubiliśmy. Niemal każdy ceni naturalną żywność szczególnie, jeśli przywołuje ona smaki dzieciństwa, ale to wciąż było za mało, by tę branżę dobrze poznać. Dziś, pracując dla konsumentów i producentów żywności znamy ją od podszewki. Wiemy, co jest ważne, na co zwracać uwagę, że istotne jest podejście indywidualne zarówno do każdego typu produktu spożywczego, jak i do każdego producenta żywności. Wiemy, że natury nie powinno się zmieniać, nie należy jej poprawiać , tylko można ją delikatnie utrwalać, ponieważ to stanowi najwyższą wartość.”

 

„Zaczynając swoją działalność w 2015 r. potrzebowaliśmy kilku lat na rozwój prototypów, przeskalowanie ich do wielkości przemysłowej  oraz potwierdzenie niezawodności w realnych warunkach produkcyjnych. To jest bardzo krótki okres, patrząc z perspektywy zakresu wytwarzanych urządzeń i ich zaawansowania technologicznego. Ponadto, rozwinęliśmy lokalnych poddostawców oraz kooperantów. Wszystkie komponenty naszych urządzeń wysokociśnieniowych są wytwarzane w Polsce, co daje nam wymierne przewagi konkurencyjne, wynikające z najwyższej jakości produktów. Testując urządzenia współpracowaliśmy z przetwórcami owoców w tym producentami soków, było to bardzo dobre doświadczenie. Dzięki temu, postanowiliśmy skoncentrować się na działaniach w przemyśle owocowo-warzywnym oraz dostosować urządzenia do potrzeb tego sektoru, widzimy tutaj największy potencjał wzrostu, a użyteczność naszych rozwiązań potwierdzają też sami producenci. Tego typu technologie, jak HPP, czyli delikatnego utrwalania, gdzie nie zmieniamy żywności, tylko pozwalamy, by była ona dłużej zdatna  do spożycia, daje największe szanse na powodzenie”, dodaje CEO.

 

Współpraca z klientem jest bardzo bliska, technologia HPP jest dostosowywana do określonego produktu spożywczego. Najpierw przeprowadza się testy na produkcie, który poddawany zostaje obróbce zwanej paskalizacją w różnych warunkach ciśnienia i czasu. Ocenie poddawane są cechy organoleptyczne, sprawdzane są właściwości fizykochemiczne oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności. To etap testowania idealnych warunków potrzebnych do utrwalenia chociażby butelki soku naturalnego, tak aby miał on najwyższą jakość i był jednocześnie bezpieczny dla konsumenta.

 

Technologia a rynek

„Współpraca z klientem jest długofalowa, musimy stworzyć tak zwaną recepturę na przetwarzanie określonego produktu. Technologia HPP jest znana w Polsce już od pewnego czasu, wielu producentów już o niej wiedziało, jednak nie decydowali się na jej wdrożenie, ponieważ była ona zbyt kosztowna”, komentuje CEO.

EXDIN Solutions dostosował rozwiązanie do każdego typu przedsiębiorstwa, mogą z niej korzystać zarówno duże, małe jak i średnie firmy, a wprowadzenie technologii wciąż będzie opłacalne. Docelowy model sprzedażowy firmy to globalna sprzedaż urządzeń i kompletnych linii rozlewniczych wykorzystujących HPP.

„Rynek polski traktujemy trochę, jak poligon doświadczalny, ponieważ jest on bardzo wymagający. Produkty spożywcze są wysokiej jakości, ale żywność jest tania w porównaniu do innych krajów. Opracowując technologię analizowaliśmy ją pod kątem tego, aby producentowi opłacało się ją wprowadzić nawet na tak konkurencyjnych rynkach jak rynek polski”, mówi Grzegorz Widłak.

Jednocześnie polskie produkty spożywcze są bardzo wysokiej jakości w porównaniu chociażby z innymi krajami europejskimi, co daje szansę na eksportowanie żywności najwyższej jakości z dłuższym terminem przydatności do spożycia w bardzo atrakcyjnych cenach.

 

Na świecie nie ma urządzeń wykorzystujących technologię HPP które byłyby opracowane stricte do branży spożywczej, te które aktualnie są wykorzystywane, zaimplementowano z przemysłu ciężkiego. EXDIN Solutions rozwinęło z detalami swoje maszyny do branży spożywczej, co sprawia, że polska firma realnie rewolucjonizuje światową branżę spożywczą i nie jest to tylko marketingowy slogan, ale potwierdzony patentami i wdrożeniami efekt ciężkich prac.

„Plany na przyszłość są niezmienne od kilku lat, dotyczą sprzedaży na rynku światowym wysokomarżowych produktów i technologii, które posiadają mocne bariery wejścia dla konkurencji i są one konsekwentnie realizowane Obecnie pracujemy nad projektami zlokalizowanymi w krajach Europy Zachodniej, Rosji, Turcji Stanach Zjednoczonych. Osobiście, najbardziej jestem dumny z tego, że udało nam się zbudować w Polsce bardzo mocny zespół, który pokazuje, że skuteczny biznes wysokich technologii to przede wszystkim ludzie, ich wiedza i umiejętności”, podsumowuje Grzegorz Widłak z EXDIN Solutions.

Exdin Solutions, to firma, której warto przyjrzeć się bliżej i o której zapewne będzie głośno już niebawem.

 


 

Exdin Solutions:

  • Produkuje urządzenia HPP, które są przeznaczone dla małych i średnich przedsiębiorstw – producentów żywności naturalnej
  • Pozwala wdrożyć technologię HPP, która jest kosztowo efektywna również w mniejszej skali produkcji, na co nie pozwalały dotychczas żadne z urządzeń konkurencyjnych firm.
  • Pomaga też dużym producentom wprowadzać zautomatyzowane procesy HPP zgodnie z ideą Przemysłu 4.0.
  • To jedyna firma, która jest w stanie zabezpieczyć cały łańcuch przetwarzania HPP.

 

Odwiedź stronę firmy: https://www.exdinsolutions.com/

 

Kontakt

tel. 12 640 19 40

fax 12 640 19 45

 

 

biuro@kpt.krakow.pl

Krakowski Park Technologiczny sp. z o.o.

ul. Podole 60

30-394 Kraków

 

NIP 675-11-57-834

Ta strona używa plików cookie. Kontynuując przeglądanie witryny, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.